25.10.10

infobox | tasarım

Mimari Tasarıma Giriş Stüdyosunda uygulanan kısa süreli deneysel atölye çalışmalarının ardından, I. Ara Jüri öncesindeki son üç haftalık süreci kapsayacak “1/1 Ölçekli Infobox Tasarımı”na başlandı. Bu çalışma, önceki üç uygulamanın devamı olacak nitelikte detaylandırıldı; bununla birlikte öğrencileri dönemin ikinci yarısına hazırlayacağı da düşünüldü. 

Çalışmanın amacı, 1/1 ölçekte uygulanacak, taşınabilir [portable I removable I movable I mobile], sökülüp takılabilir [demountable] bir bilgi mekanı tasarlamaktı. Mekanın, 4 m2 ‘den küçük, 10 m2 ‘den büyük olmaması, hem basılı hem dijital medyanın sergilenmesine olanak verebilecek alanlara ya da yüzeylere sahip olması ve herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilecek asgari bir girişinin olması istendi. Mekanın, taşınabilirlik, dayanıklılık /mukavemet, gece-gündüz kullanımı, ulaşılabilirlik, sergileme, çevreye uyum, malzeme, renk gibi tasarım kriterlerinin göz önünde bulundurularak tasarlanması öngörüldü. 

Infobox tasarımının, Kadıköy’ü konu alan “kişisel deneyim haritaları” çalışması ile ilişkilendirilmesi ve bu deneyimin içinde bir konuma sahip olması istendi. Öğrenciler, 3 kişilik gruplarda, Kadıköy’deki kişisel deneyimlerine bağlı olarak kurguladıkları infobox mekanının, hangi bilgiyi vereceği, ne gibi yan işlevleri barındırabileceği üzerine fikir üreterek tasarım sürecine başladılar. Infobox’ın konumu, konsepti, yüzeylerin tasarlanması, bu yüzeylerin hangi malzemelerden oluşacağı, nasıl yan yana gelecekleri üzerine tartışan gruplar kendi aralarında iş bölümü yaparak üç haftalık süreç boyunca, ders saatleri içinde ve dışında çalıştılar. Çeşitli malzemeleri araştıran öğrenciler, bu malzemelerle ayakta durabilmenin yanı sıra sökülebilen, taşınabilen infobox’ın kabuğunu tasarlamak için 1/10 ölçekli prototip maketlerle uygulamaya geçtiler. Maket üzerinde geliştirdikleri bağlantı detaylarını gerçek malzemelerle uygulamak üzere maliyet hesabı çıkarttılar. Ekonomik anlamda uygulamayı zorlayan öneriler 1/5 ölçekte sonuçlandırıldı; diğerleri 1/1 ölçekte infobox mekanını uyguladılar. 

Birinci ara jüride, öğrenciler tarafından üretilen 1/1 ölçekli mekanların içinde gezildi. Öğrencilerden teslim etmeleri istenen mimari çizimler (planlar, kesitler, görünüşler ve perspektifler), kullanım ve kurulum şemaları, görseller (maket fotoğrafları, üç boyutlu çizimler ve fotomontajlar) bu mekanların içinde sergilendi. Bu çalışma ile öğrenciler, mekan kurgusunu, oluşumunu deneyimlemenin, kendi mekanlarını üretmenin yanı sıra, strüktürel kurgularla, malzeme ile uğraşmayı ve detay çözümleri yaratmayı pratik ettiler.
























kişisel deneyim haritaları

İki boyutlu düzlemden üçüncü boyutu oluşturma ve üç boyutlu ürünü çizim yoluyla iki boyutta ifade etme becerileri geliştirmeye yönelik iki çalışmadan sonra üçüncü çalışma deneyimsel haritalama olarak belirlendi. Kadıköy iskele bölgesi ve boğa heykeli arasında kalan kent parçasının kişisel deneyimleme ekseninde kavranmasına yönelik olan bu aşama için öncelikle bir sunum yapıldı. Bu sunumda haritalama sözcüğünün burada en temel anlamıyla kartografiyi imlemediği, aksine daha farklı bir anlam yüklenerek kişisel tercihlerle biriktirilen kentsel verilerin bir grafik anlatım yolu oluşturularak / belirlenerek kişisel izleği gösteren bir ara kesit durumuna geldiği anlatıldı.

Öğrencilerden Kadıköy’de belirlenmiş olan bu kent parçasında haftasonu dolaşarak gözlemler yapmaları ve bu bölgeyle ilgili bir duyarlılık geliştirmeleri/bir konuya kafa yormaları istendi. Biriktirecekleri veriler, belirleyecekleri konu/tema ve anlatım biçimi konusunda hiçbir kısıtlama getirilmedi. Bir anlatım metodu seçmektense, özellikle kendilerine bir metot yaratmaları ve yarattıkları bu metota bağlı kalarak verilerini düzenlemeleri amaçlandı. Böylece kentle ilişki kurma ve kurulan öznel ilişkiyi kişisel ve yaratıcı bir grafik dille ifade etmeyi deneyimlediler. Kenti kişisel kurgularla kavrama, görünen ve görünmeyen kent algılarının farkına varma ve bir grafik metot yaratma anlamında girişimlerde bulundular.









berrin aksoy | 201049007

havvanur taşkın | 201049069

emre çolak | 201049016  -  emre kılıç | 201049018

eda abacı | 201049012

mesut acar | 201049028

dikara özer | 201049030



irem apaydın | 201049050

gamze koç | 201049053

mehmet bayazıt | 201049057